Kuppauksesta

Kuppaus eli venesektio

Kuppauksen historiasta tiedetään, että menetelmä tuli Eurooppaan 1200-1300-luvulla Kiinasta. Jo 2000 vuotta sitten Kiinassa kupattiin, hierottiin, annettiin akupunktiota ja yrttilääkintää. Vanhimmat meidän päiviimme säilyneet tiedot kuppauksesta ovat 3300 ekr Mesopotamiasta eli Kaksoisvirranmaasta.

Suomessa kuppaus on tunnettu 1400-luvulta ja ensimmäiset kirjatiedot löytyvät 1500-luvun puolivälistä. Mikael Agricola kehoitti tällöin rukouskirjansa kalenterissa talonpoikia kuppauttamaan itsensä ennen toukotöitä.

Nykyisin kuppaus on lisääntymässä ja ammattia harjoittavat lähinnä koulutetut kupparit ja
hierojat. Kupparit ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia ja näinollen vastaavat itse tarvittavista luvista, verotuksesta, vakuutuksista (yel, vastuuvakuutus ym.) ja kuuluvat Kuppausvälineitäennakkoperintärekisteriin.

Kuppauksessa käytetään nykyisin muovisia sarvia joiden päässä on kumiset imupallot. Haavat tehdään haavaleikkurilla tai kuppauskirveellä (lansetilla). Välineet pestään vedellä ja sterilointiin käytetään erikoisdesinfektioaineita. Nämä aineet tappavat tunnetut bakteerit, hiivat, homeet, sienet mm. tuberkuloosin, HBV:n, HIV:n. Välineet voi myös kuumentaa tai steriloida koneellisesti.

Nykyisen tietämyksen mukaan kuppaus luetaan ns. ärsytyshoitoihin, jossa kipuärsytyksen myötä elimistöstä vapautuu endorfiineja, jotka ovat elimistössä olevia morfiinin kaltaisia aineita.

Suositeltava kuppausväli on 3-6 kk, riippuen kupattavasta vaivasta. Iho-ongelmissa voi kuppauksen väli olla lyhempikin. Yleensä riittävä määrä on kaksi kertaa vuodessa.

Kuppauksesta voit saada apua seuraaviin vaivoihin:

  • korkeaan verenpaineeseen
  • niska- ja hartiakipuihin
  • päänsärkyyn, migreeniin
  • puutuviin yläraajoihin
  • kylmiin, särkeviin ja levottomiin alaraajoihin
  • akneen, ihottumiin, psoriasikseen
  • astmaan ja vaihdevuosien vaivoihin
  • naisilla sekä miehillä

Eli apu lihasperäisiin kipuihin ja särkyyn, sekä verenkiertovaivoihin. Nykyisin tehokas kuonanpoistaja amalgaamisaneerauksen jälkihoitona.

Kuppaukseen varattava aikaa n. 1,5 h. Sarvien määrä n. 20-30 riippuen asiakkaasta.

Hemmottele itseäsi, hoida terveyttäsi,

Tule kuppaukseen!