Kuppauksesta

Kuppaus eli venesektio

Kuppauksen historiasta tiedetään, että menetelmä tuli Eurooppaan 1200-1300-luvulla Kiinasta. Jo 2000 vuotta sitten Kiinassa kupattiin, hierottiin, annettiin akupunktiota ja yrttilääkintää. Vanhimmat meidän päiviimme säilyneet tiedot kuppauksesta ovat 3300 ekr Mesopotamiasta eli Kaksoisvirranmaasta.

Suomessa kuppaus on tunnettu 1400-luvulta ja ensimmäiset kirjatiedot löytyvät 1500-luvun puolivälistä. Mikael Agricola kehoitti tällöin rukouskirjansa kalenterissa talonpoikia kuppauttamaan itsensä ennen toukotöitä.

Nykyisin kuppaus on lisääntymässä ja ammattia harjoittavat lähinnä koulutetut kupparit ja
hierojat. Kupparit ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia ja näinollen vastaavat itse tarvittavista luvista, verotuksesta, vakuutuksista (yel, vastuuvakuutus ym.) ja kuuluvat Kuppausvälineitäennakkoperintärekisteriin ja toiminnan alettua tekevät ilmoituksen paikkakuntansa terveystarkastajalle.

Kuppauksessa käytetään nykyisin muovisia sarvia joiden päässä on kumiset imupallot tai uusimpana ovat myös silikonisarvet käytössä. Haavat tehdään haavaleikkurilla tai kuppauskirveellä (lansetilla). Välineet pestään vedellä ja sterilointiin käytetään erikoisdesinfektioaineita ja steriloidaan. Nämä aineet tappavat tunnetut bakteerit, hiivat, homeet, sienet mm. tuberkuloosin, HBV:n, HIV:n. Välineet voi myös kuumentaa tai steriloida koneellisesti.

Valviran uuden suosituksen mukaan välineet pitää olla joko kertakäyttöisiä tai ne pitää steriloida.  Siksi suosittelemme siirtymistä silikonisarviin, jotka valmistajan ohjeen mukaan kestävät 250 astetta kuumuutta ja ne voidaan steriloida autoklaavissa, uunissa tai yksityisessä sterilointilaitoksessa.  Silikoni sarvia saat ostaa myös Saunaterapia M+M ay:n kautta.  Pyydä tarjous, pihlajamaki.merja@pp.inet.fi

Nykyisen tietämyksen mukaan kuppaus luetaan ns. ärsytyshoitoihin, jossa kipuärsytyksen myötä elimistöstä vapautuu endorfiineja, jotka ovat elimistössä olevia morfiinin kaltaisia aineita.

Suositeltava kuppausväli on 3-6 kk, riippuen kupattavasta vaivasta. Iho-ongelmissa voi kuppauksen väli olla lyhempikin. Yleensä riittävä määrä on kaksi kertaa vuodessa.

Kuppauksesta voit saada apua seuraaviin vaivoihin:

  • korkeaan verenpaineeseen
  • niska- ja hartiakipuihin
  • päänsärkyyn, migreeniin
  • puutuviin yläraajoihin
  • kylmiin, särkeviin ja levottomiin alaraajoihin
  • akneen, ihottumiin, psoriasikseen
  • astmaan ja vaihdevuosien vaivoihin
  • naisilla sekä miehillä

Eli apu lihasperäisiin kipuihin ja särkyyn, sekä verenkiertovaivoihin. Nykyisin tehokas kuonanpoistaja amalgaamisaneerauksen jälkihoitona.

Kuppaukseen varattava aikaa n. 1,5 h. Sarvien määrä n. 20-30 riippuen asiakkaasta.

Hemmottele itseäsi, hoida terveyttäsi,

Tule kuppaukseen!